Søg
Close this search box.

+45 32 59 02 11

Grå stær

Grå stær er er en tilstand, der langsomt og med alderen opstår i øjets naturlige linsen. Tilstanden kan kun konstateres af en øjenlæge, som vurderer, hvorvidt tilstanden er behandlingskrævende.

Hvad er grå stær?

Med alderen bliver øjets naturlige linse uklar – dette kaldes grå stær eller katarakt. Når linsen blive uklar, får lyset svært ved at trænge igennem øjet og ind på nethinden, hvilket gør at dit syn gradvist bliver nedsat.

Det er en ufarlig og smertefri tilstand, der sædvaneligtvis udvikler sig så langsomt, at man ikke selv lægger mærke til det, før tilstanden er temmelig fremskreden. 

Både undersøgelse og operation er smerte fri. 

Grå stær operation?

Når du har udviklet grå stær i en grad, der lever op til det offentliges kriterier, kan du blive opereret gratis på sygehuset. Dette kræver en henvisning fra os til et offentligt sygehus, hvordan forløbet herefter forløber afhænger af, hvilken region du bor i.

Da der er mange, der skal opereres for grå stær, er ventetid ofte lang. Heldigvis er grå stær omfattet af behandlingsgarantien, der sikre dig behandling inden for 30 dage. Hvis ikke din region kan tilbyde dig en operation inden for den tidsramme, kan du vælge at blive opereret på en klinik, bl.a. hos os. 

Behandling i offentligt regi kræver en betydelig synsnedsættelse, og det er muligt, at du ikke opfylder graden af synsnedsættelse til at blive opereret gennem det offentlige. I så fald kan du vælge at blive opereret i privat regi, evt. med hjælp fra din sundhedsforsikring eller Sygesikring danmark.

Kontinuitet og tryghed

Du kan vælge, at få foretaget din offentlige grå stær operation hos os. Vi lægger vægt på kontinuitet og tryghed, og vi bestræber os på, at du bliver forundersøgt, opereret og efterkontrolleret af den samme, erfarne øjenkirurg. Begge vores speciallæger; Mikkel Hugod og Stig Holfort, har opereret tusindvis af øjne og har således stor erfaring med og ekspertise i grå stær. Vi følger dig helt til dørs under trygge og professionelle rammer, med kort ventetid.

Grå stær undersøgelsen

Grå stær undersøgelsen er smertefri og tager en halv times tid. Du bliver dryppet med nogle pupiludvidende øjendråber, som slører dig syn i op til et halvt døgn, vi anbefaler derfor, at du ikke selv køre hjem.

Grå stær operationen hos Hugod og Holfort

På operationsdagen kommer du ind på klinikken til aftalt tid, og bliver dryppet med nogle forskellige øjendråber. Hvis du er meget nervøs, kan du få en afslappende tablet.

Selve operationen tager ca. 20 minutter pr. øje og er helt smertefri. Din naturlige linse fjernes og erstattes med en ny syntetisk linse, der passer til dine øjne. Hvorvidt du skal have opereret begge øjne på en dag, eller over længere tid, aftales med lægen. 

Når du føler dig klar, kan du forlade klinikken. Du kan sagtens se, men vil have sløret syn lige efter, og du kan ikke selv køre bil.

Efter din grå stær operationen

Du skal undgå træning, svømning og sauna i ugerne efter din operation, men kan ellers gøre som du plejer.

Det er vigtig at du er opmærksom på, om noget føles forkert i tiden efter – gør det det, skal du kontakte din kirurg, som du får et direkte telefonnummer til.

Ca. 3 uger efter skal du ind til en kontrol. Her måler vi dit syn, og sikrere at alt er som det skal være.

Du vil som udgangspunkt have behov for læsebriller efter din grå stær operation.

Kontakt os

Du kan kontakte os på telefon 32 59 02 11 på hverdage mellem kl. 9.00-12.00. 
Der er ofte kø på telefonen, især i de første timer.

Vi er Hugod & Holfort

Hos Hugod & Holfort er vi stolte af vores faglighed. Her kan du læse mere om, hvad vi hver især bidrager med i klinikken.
Speciallæge i øjensygdomme og -kirurgi
Speciallæge i øjensygdomme og -kirurgi
Optometrist
Optometrist
Øjensygeplejerske
Klinikassistent
Klinikassistent